איזון לפטיני

לפטין (Leptin, מן היוונית Leptus: "רזה") הוא הורמון חלבוני שמיוצר בתאי שומן. יש לו תפקידים רבים בגוף האדם, המרכזי הוא בוויסות תחושת השובע. ככל שיש לנו יותר שומן בגוף כך יש לנו יותר לפטין שמאותת לגוף שלנו להפסיק לנסות לאגור עוד שומן – להפסיק לאכול. ההשפעה של הלפטין היא לטווח הארוך, בתחושת שובע ארוכת טווח ושמירה על מאזן השומן בגוף. בפשטות, מי שיש לו הרבה תאי שומן בגוף, יש לו הרבה לפטין ואמור להרגיש פחות רעב. מה קורה כשהלפטין יוצא מאיזון? איך זה משפיע על המשקל שלנו ואיך חוזרים לאיזון לפטיני?

איך מרגיש חוסר איזון לפטיני?

למרות שטכנית יותר לפטין אמור להיות שווה יותר שובע גוף האדם הוא מכונה מורכבת שלא תמיד פועלת בדיוק "לפי התוכנית" וכך גם עם לפטין. כשגוף שלנו מוצף בכמויות גבוהות של לפטין (בגלל עודף משקל לאורך זמן) הוא מאבד מהרגישות שלו ללפטין. התוצאה היא "אפקט חסימה" (עמידות ללפטין). יש לנו המון לפטין בגוף אבל המוח לא מקבל את המסר ואנחנו ממשיכים להרגיש רעבים. זה הוא הסימן הברור ביותר לחוסר איזון לפטיני – רעב מוגבר.

רעב חזק, מודגש, לעיתים קרובות, בלי קשר למה אכלנו וכמה הוא אחד הסימנים לכך שהמוח שלנו לא מקבל את המסר שהלפטין מנסה לשדר. סימן נוסף הוא משיכה למתוקים, בצקים, חשקים לפחמימות ריקות. אם אתם מרגישים רעבים כל הזמן, מחפשים מתוקים ובצקים, יכול מאוד להיות שהמערכת הלפטינית שאחראית על תחושת השובע פשוט יצאה מאיזון. התוצאה היא כמובן עלייה במשקל כי מי יכול להרגיש רעב כל הזמן ולא לאכול?

למה המערכת הלפטינית יוצאת מאיזון?

יש כמה סיבות לחוסר איזון במערכת הרעב-שובע בגוף. המרכזית היא משקל עודף לאורך זמן שגורם להצפה של לפטין וירידה ברגישות ללפטין במוח. סיבה נוספת היא יחסי הגומלין בין אינסולין ללפטין ותנגודת אינסולין (סיבה מובילה לסוכרת סוג 2). רמות גבוהות של לפטין גורמות לעלייה באינסולין ויכולות לגרום לתסמונת מטבולית מורכבת שמשבשת את תחושת הרעב והשובע.

איך זה קורה?

לאט ולאורך זמן, כמעט בלי שנשים לב. המערכות ההורמונליות ששולטות על תחושת הרעב והשובע מורכבות מאוד ומגיבות לשינויים רבים. סיבה נוספת שכבר הזכרנו היא  עודף משקל לאורך זמן. בנוסף גם הרגלי אכילה מילדות שמעודדים אותנו לאכול מזונות עתירי פחמימות ריקות ואפילו חסך שינה יכולים לתרום לחוסר האיזון.

יש כמה מנגנונים אפשריים שמעורבים בתהליך:

  • במוח יש פחות רצפטורים ללפטין
  • הרצפטורים ללפטין לא עובדים כמו שהם אמורים
  • פחות לפטין עובר את ה-brain-blood barrier (מחסום הדם-מוח)
  • מצב דלקתי בהיפותלמוס הוא ככל הנראה גורם חשוב לתנגודת לפטין הן בבעלי חיים והן בבני אדם
  • חומצות שומן חופשיות ברמות גבוהות בזרם הדם עשויות להגביר את תוצרי הפירוק של השומן במוח ולהפריע לאיתות הלפטין
  • רמות גבוהות של לפטין עלולות להשפיע על יכולתו של לפטין לחצות את מחסום הדם-מוח

איך חוזרים לאיזון לפטיני?

כמו שנכנסנו אל חוסר האיזון כך נצא ממנו – לאט לאט. כדי לחזור לאיזון לפטיני ולהרגיש שבעים יותר לאורך זמן צריך "לאתחל" את המערכת. זה בדיוק מה שאנחנו עושים בשיטה הלפטינית. שינויים הדרגתיים לאורך זמן מחזירים את הגוף לאיזון, מחזירים את הרגישות ללפטין ומסירים את אפקט החסימה. השיטה הלפטינית בנויה משלבים שבועיים שלאט לאט מעודדים את הגוף להגיב ללפטין (שיש לנו המון ממנו) ולהשרות תחושת שובע טבעית. יותר שובע = ירידה טבעית במשקל.

האם איזון לפטיני מחזיק לכל החיים?

כשמגיעים לנקודת איזון חדשה, הגוף שלנו ישאף להישאר בה. נרגיש שבעים יותר, אנרגטיים יותר, נישן טוב יותר ונהיה במשקל שטוב לנו בו. אם נשמור על העקרונות שהביאו אותנו לנקודה הזאת האיזון ישמר. אין הגבלת גיל או זמן לאיזון המערכת הלפטינית, העקרונות שהשיטה הלפטינית מלמדת אותנו יכולים בהחלט ללוות אותנו לכל החיים ולעזור לנו לא רק לרדת במשקל אלא גם לשמור על המשקל.

מוזמנים לבדוק את התוכניות שלנו

אבא חטוב

אבא חטובגברים

תכנית היסוד להורדה במשקל לגברים

השיטה הלפטינית שגרמה לאלפי גברים לרדת במשקל

השיטה הלפטינית שגרמה לאלפי גברים לרדת במשקל

אבא חטוב

אמא חטובהנשים

תכנית היסוד להורדה במשקל לנשים

השיטה הלפטינית שגרמה לאלפי נשים לרדת במשקל

השיטה הלפטינית שגרמה לאלפי נשים לרדת במשקל